Składniki na około 30 ciasteczek:
120 g miękkiego masła (margaryna tu się nie nadaje)
3 łyżki cukru pudru
150 g mąki
kilka kropel aromatu śmietankowego, waniliowego lub Waszego ulubionego
Wszystkie składniki zagnieść, można też utrzeć mikserem. Z ciasta robić kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczać widelcem, nadając jednocześnie wzorek.
Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC.
Smacznego :)
Do części ciasta dodałam kakao, żeby spróbować jak wyjda takie kakaowe :) Oto efekt:
Ja robiłam z podwójnej porcji, bo my jesteśmy okropnymi łasuchami ;) wyszło sporo, więcej niż 60sztuk, ale wielkością się różnią, jedne wyszły mniejsze, inne większe... robiłam z Córcią, więc idealnie jednakowe wyjść nie mogły ;) są pyyyyyszne, ale pomimo mojego łakomstwa więcej niż kilka nie mogę zjeść :)
Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńpyszota!
OdpowiedzUsuń